Reiswereld en de invloed van Corona deel 2

cruiseschip

Reiswereld en de invloed van Corona deel 2

In het eerste deel schreef ik over stel dat als we weer massaal met zijn alle op reis zouden gaan, dan zal het vast niet meer gaan zoals we gewend waren of het gaat geheel anders.

In dit tweede deel gaat het over massatoerisme en anders reizen.

Al vele jaren is er massatoerisme. Op stranden, nationale parken, museums, de attractieparken, steden en dichter bij huis, de Keukenhof, Amsterdam en Giethoorn. In Amsterdam en Giethoorn kwamen meer toeristen voor dan dat er lokale mensen wonen. Dit zijn nog maar twee voorbeelden van de vele steden die meer toeristen vertegenwoordigden dan dat er lokale mensen wonen.

strand massatoerisme

Dan hebben we nog alle gebieden die onderwater massaal werden bezocht om o.a. koraal te zien, zwemmen met dolfijnen of walvissen. Grote Cruiseschepen, de vele vliegtuigen die af en aan vliegen. Bestemmingen worstelen al jaren met het problemen van over toerisme, lokale mensen kunnen niet eens meer rustig in hun eigen stad wonen en de dieren kunnen niet eens meer rustig in hun eigen leefomgeving leven. Alles werd onder de voet gelopen door ons, de mens en zijn reisgedrag (consumerende massatoerisme).

Vele plekken op Aarde werden druk bezocht door toeristen. Het moet altijd meer, meer en nog eens meer, maar een mooi gezegde is: “Less is More”.

Geen massatoerisme meer
Wat ik nu schrijf over Corona bedoel ik zeker niet verkeerd, want het is werkelijk heel heftig als men het Coronavirus krijgt, maar voor het massatoerisme is het ergens wel positief. Want het Coronavirus geeft nu al deze bestemmingen die last hebben van massatoerisme rust. De natuur en stede worden nu niet meer overladen met toeristen. Reizen zit in de mens, maar de laatste jaren reisde heel veel mensen zonder doel. Ze reizen naar een plek maken snel een foto en hup in de bus, worden in de bus overladen met informatie over de volgende plek en daar aangekomen weer snel een foto en zo verder. Dit is een keuze, maar deze toerist komt hierdoor niet echt in contact met de plek. Toch kan men als toerist ook anders reizen door niet meer massaal en gehaast te reizen.

Geen overvolle bussen, cruiseschepen, vliegtuigen, treinen en hotels meer. Geen lange rijen meer op (heilige) trials, in museums, pittoreske dorpjes en met grote groepen tegelijk zwemmen met dolfijnen of dat olifanten niet meer massaal worden ingezet om een ritje op te maken.

Sardini Strand bij Spiaggia Di San Nicol

Hoe zou men dan nog kunnen reizen
Kleinere groepen en bewuster de bestemming bezoeken. Men zou als attractie eigenaar bijvoorbeeld maar een maximaal aantal bezoekers kunnen toelaten, door van te voren kaarten te reserveren. Zoals men dat al doet bij het “ħal saflieni hypogeum; op Malta”, er worden maar een beperkt aantal tickets verkocht. Waardoor over toerisme per dag uitgesloten is. Als men dit met veel meer plaatsen en attracties zou gaan doen, dan zal de toerist ook bewuster gaan kiezen welke bestemming nodigt mij nu werkelijk uit om naar toe te reizen. De plekken worden niet meer overbelast, de mensen die er wonen worden niet meer "weg gedrukt" door alle toeristen. Het lucht- en landverkeer is dan ook rustiger. Men kan zeker blijven reizen, maar niet meer zo massaal en "doelloos". Dit komt alles en iedereen ten goede.

Een mogelijkheid is
Een mogelijkheid om anders te reizen is bijvoorbeeld meegaan op een spirituele reis. De spirituele reizen die wij organiseren zijn al geen reizen waar men als reiziger vol gepropt wordt met verhalen die ook vaak wel te vinden zijn op internet of in boeken. De reiziger die met ons mee op reis gaat zal niet op plekken komen waar massatoerisme is. Het zijn vaak plekken die nog wat onbekend zijn en wij reizen in kleine groepen (maximaal 8 pers. incl. de begeleidster Cocky van Dam).

zandspiraal groter

Bij Centrum-Nautilus gaat het erom dat de reiziger in contact wordt gebracht met de plaats. En om in contact te komen heeft hij/zij 'het voelen' nodig. Bij onze spirituele reizen gaat het erom dat u gaat ervaren wat de plek u laat voelen. Mee gaan op een spirituele reis is een hele mooie en unieke manier om de Aarde anders over te reizen.
U reist bewuster en komt werkelijk in contact met de plek... u wisselt energie uit. Deze spirituele reizen zijn geen reizen om te halen, maar om uit te wisselen.

We bezoeken plekken waar dus geen over toerisme is, waardoor de natuur behouden blijft en de mensen die in de omgeving wonen geen last hebben van de vele toeristen. Op deze spirituele reizen ervaart u niet het snel bezoeken van een plek en slapen in over volle hotels, maar ervaart u als reiziger de reis in alle rust, is er ruimte om te  genieten, slaapt u in klein schalige accomodaties en komt u werkelijk in contact met de plek. Meer info over de reizen die wij zoal aanbieden klik hier.

Een interessant spreker, vind ik zelf, over massatoerisme, die ook tips geeft aan de toeristenbranche en de reiziger, is Doug Lansky. Zie één van zijn filmpjes: https://www.youtube.com/watch?v=Imbj0F-gUSw. Deze tip ontving ik via Wendy Assenberg van Eijsden zij heeft een éénmansbedrijf genaamd; Build Your Travel Bizz - Marketing voor kleinschalige reisorganisaties.

Persoonlijk hoop ik dat deze Corona periode ook de toeristenbranche zijn/haar manier van reizen aanbieden of zijn/haar attracties, vervoer en alles wat op toerisme draait anders gaat bekijken. Ook hoop ik dat er naar nieuwe manieren van toelaten van de grote stroom aan mensen wordt gekeken, van hoe kan het anders, maar of dit werkelijk mogelijk is.... We gaan het zien, wie weet.

Massa komt werkelijk niet ten goede voor de Aarde, geen massatoerisme, geen massa stallen (megastallen), geen massa windmolens enz. We zouden allemaal er voor kunnen zorgen, zorg-dragen en verantwoordelijkheid nemen, om werkelijk samen deze periode te benutten om het tij te keren. Het is een prachtige tijd voor Heel de Aarde. Een prachtige tijd om te benutten voor het Helen van de Aarde, dit is Heel Helend voor alles en iedereen.

Boom Temple

Dank voor het lezen.
Warme Harte groet,
Cocky van Dam
Centrum-Nautilus

 

1000 Resterende tekens


  • Bovenstraat 8 / 4741 AV Hoeven
  • 06-508 24 840
  • info@centrum-nautilus.nl
  • Kvk 71667679
  • BTW nr NL001511494B04

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ

logo garant STO-reisgarantie
LOGO VVKR

Vereniging Van
Kleinschalige
Reisorganisaties

keyboard_arrow_up